De gevaren van Cross workouts

CrossFit, CrossGym, Cross trainingen. Allemaal een pot nat. Er zijn wel een paar kleine verschillen. Deze verschillen zitten vaak in de kosten van het lidmaatschap en de verplichtingen die CrossFit box eigenaren wel hebben, en CrossGyms niet. De Cross workouts bevatten continue variërende functionele oefeningen. De basis van deze trainingen ligt in verschillende sporten. Het is als het ware een combinatie van Olympisch gewichtheffen, turnen en cardio achtige onderdelen zoals zwemmen, fietsen, roeien, hardlopen etc. Daarbij komen als extratje veel verschillende functionele bewegingen zoals klimmen, duwen, trekken en springen. Als je er zo naar kijkt, lijkt dit allemaal bijna te mooi om waar te zijn. Je wordt sterk. Je uithoudingsvermogen wordt beter. Je voelt je fitter en dit alles zorgt ook dat je je mentaal sterker voelt. TOP! Helaas heeft deze vorm van fitness ook een keerzijde. 

 

Wanneer we kijken naar een basis sportschool, dan zien we dat er veel krachtapparaten staan, maar dat er ook veel losse gewichten zijn. Op de krachtapparaten kun je qua veiligheid weinig fout doen. Wellicht voer je de oefening niet perfect uit, maar erg onveilig zal het niet worden. Bij de losse gewichten ligt dat anders. Met de losse gewichten (dumbells, barbells, kettlebells, clubbells) kun je bewegingen maken, die ervoor zorgen dat verschillende gewrichten of tussenwervelschijven beschadigd raken. Hou dit even in je achterhoofd terwijl we terug schakelen naar Cross workouts.

 

In een CrossFit box of CrossGym zijn er GEEN krachtapparaten. Het apparaat ben je zelf. Dat betekent dus ook dat de oefening zo veilig is als hoe jij het uitvoert. En daar gaan veel CrossGym of CrossFit box eigenaren in mijn ogen de fout in. Gelukkig zijn er nog een aantal gym/box eigenaren die hun leden ook echt graag op een veilige manier fitter willen maken. Helaas zie ik steeds vaker gym/box eigenaren die vooral denken om hun eigen portemonnee. Of misschien is het zo dat zij zich helemaal niet bewust zijn van de gevaren van CrossFit of CrossGym wanneer oefeningen verkeerd worden uitgevoerd. Een feit is dat er maar weinig ‘small group’ gyms/boxen zijn. Vaak worden er 10 tot 20 mensen in een ruimte gestopt, wordt er een workout uitgeschreven en gaan de leden aan de slag. Ik als personal trainer vind het in sommige gevallen al extreem lastig om een goede clean, deadlift of squat aan te leren aan een individu in een uur tijd. Hoe is dit dan op een veilige manier mogelijk in een groep van minimaal 10 personen? En als deze personen een deadlift zonder tijdsdruk goed kunnen, hoe corrigeer jij al deze deelnemers dan wanneer er wel tijdsdruk is? 

 

Het grote probleem is dat blessures, als gevolg van onjuist omgaan met externe gewichten, niet altijd direct zichtbaar of voelbaar zijn. Deelnemers gaan hierdoor vaak jaren door voordat ze ergens blijvend last van krijgen. Een spierscheuring, een stang die op je nek valt, een verrekking o.i.d. voel je vaak meteen. Maar hoe zit het met blessures op langere termijn? Een bouwvakker kan 25 jaar prima werken. Alles oppakken met een bolle rug. Geen rekening houden met je gewrichten. Geen probleem. Slijtage komt namelijk pas met de jaren. Maar dit is juist de reden dat al die bouwvakkers tegenwoordig cursussen krijgen in ‘hoe zij ergonomisch moeten werken’. De bouwvakkers die dit 25 jaar geleden niet hadden, zijn stuk voor stuk versleten. Enkels, knieën maar voornamelijk ruggenwervels. Fysiotherapeuten maken zich grote zorgen om de stijging in slijtage bij CrossGym/Fit deelnemers.

 

Wat gebeurt er wanneer je lift (deadlift, squat, cleant, snatcht) met een bolle rug? Zie het middelste plaatje van de afbeelding hiernaast. De tussenwervelschijven aan de binnenkant en de ruggenwervels zelf worden extra belast. Wat gebeurt er wanneer je deze lifts maakt met een holle rug? Zie het rechter plaatje van de afbeelding hiernaast. De buitenkant van de tussenwervelschijven en de ruggenwervels zelf worden extra belast. Daarbij is het zelfs mogelijk dat er zenuwen klem komen te zitten met alle gevolgen van dien. 

 

Om deze reden zou een box/gym eigenaar in mijn ogen moeten kiezen voor het begeleiden van kleinere groepen. Ik begrijp dat dit commercieel minder aantrekkelijk is. En al helemaal voor de CrossFit box eigenaren, die per jaar al 3000 euro aan fee moeten betalen om de naam ‘CrossFit’ te mogen dragen, en daarnaast nog hun huur etc. moeten betalen. Toch vind ik dat jij als trainer/coach verantwoordelijk bent voor de uitvoering van oefeningen van jouw deelnemers. 

 

Dus ben jij een CrossFitter/CrossGymer, denk dan eens goed na. Hoe vaak ben jij in de afgelopen weken gecorrigeerd op een bolle of holle rug? Hoe vaak ben jij gecoacht op het naar buiten duwen van je knieen? Hoe vaak ben jij verplicht om gewicht van je stang af te halen, omdat je techniek niet goed genoeg is? Zit je dan wel bij een gym/box die aan jou denkt? Of alleen aan zijn eigen portemonnee?

 

 

Betekent dit dat Crosstrainingen volledig blessurevrij uitgevoerd kunnen worden? Ik denk het niet. Maar als je goed nadenkt, dan is er bij iedere sport een mogelijkheid dat je een blessure op loopt. Het verschil is echter dat je bij Crosstrainingen bezig bent met externe (zware) gewichten en hierdoor veel sneller slijtage kunt oplopen en coaching dus veel belangrijker is. Dus kom voor je zelf op. Geef een paar euro per maand meer uit voor de juiste small group trainingen. Want op je 50e met een rolator lopen, dat wil niemand ;)!