Foodblog

Op dit foodblog delen we gezonde recepten om jou te helpen een gezonde en goede lifestyle te hebben en houden!


Lisa_Lifestyle

Bij een foodblog denk ik meteen aan Lisa_lifestyle. Lisa is een 24 jarige fitchick die zich veel bezig houdt met voeding. Op haar Instagram-account @lisa_lifestyle staan honderden foto's van de meest heerlijke en gezonde maaltijden en snacks. Lisa zal speciaal voor FitBody haar heerlijke receptjes delen met jullie via de website. Ben je benieuwd wat Lisa nog meer heeft gemaakt? Klik dan even door naar haar instagram pagina: Lisa_lifestyle. Lisa, bedankt voor je hulp!

 

 

 

 


Lisenlien

Lisanne en Eline zijn twee spontane 3e jaars 'Voeding en diëtetiek' studenten aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Ze zijn niet alleen klasgenoten, maar ook huisgenootjes. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat ze samen onwijs lekkere en gezonde gerechtjes op hun Instagram pagina Lisenlien delen. Naast dat zij dit op hun Instagram-pagina doen, willen zij hun gezonde receptjes graag met jullie delen. Lisanne en Eline, Bedankt!



Recepten

Springrolls

Ondanks dat het zomerse weer ons in de steek laat, hadden wij toch zin in deze zomerse springrolls. Ze zijn zowel koud als warm lekker en ook lekker voor bij de lunch.

 

Wij vulden de springrolls met gehakt en groente, maar er zijn natuurlijk talloze variaties mogelijk (kip, vega, garnalen, vis etc.)

 

Ingrediënten voor 14 springrolls:

  • 1 park rijstvellen
  • 2 paprika's
  • 2 bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klein blikje mais
  • 3 eetlepels ongezouten pinda's
  • 5 takjes munt
  • 1 zak ijsbergsla
  • 4 eetlepels
  • 2 eetlepels gember siroop
  • 500 gram magere rundergehakt

 

Bereiding:

 Snij alle groente klein. Bak het gehakt en de knoflook gaar in de pan. Voeg de paprika toe en bak dit even kort mee. Doe al het gehakt en de fijngesneden groente en munt in een kom. Roer de sojasaus en de gembersiroop er doorheen. Vul ondertussen een bakje met heet kraanwater en leg een voor een de rijstvellen erin totdat ze zacht zijn (ongeveer 1,5 minuut). Leg vervolgens het zacht geworden rijstvel op een bord en vul het met sla en het gehakt mengsel. Rol de spring roll op en vouw de uiteinden dicht.

 

Eetsmakelijk!

 



Liesenlien's zomerse Sangria

Wij gaan allebei dit jaar op vakantie naar Spanje. En hoe kun je nou beter alvast beter in de Spaanse sferen komen, dan met een kan koude sangria met fruit?!

 

Voor onze versie maakten we gebruik van fruit uit blik (arme studentjes), maar je kunt ook diepvries fruit of vers fruit gebruiken.

 

Ingrediënten:

  • Fles rode wijn
  • Scheutje likeur 43, of een andere likeur die je lekker vindt
  • Spa rood
  • Aardbeien (vers op diepvries)
  • Blik fruitcocktail (het beste is zonder zoete siroop)
  • Ijsklontjes

 

Bereiding:

Vul een kan net over de helft met rode wijn. Voeg hier een scheut likeur aan toe. Je kunt zelf bepalen hoeveel likeur je toevoegt. Het is net wat je lekker vindt. Vul de kan uiteindelijk tot 'ie vol is met spa rood. Snij de aardbeien in stukjes en voeg toe aan de kan. Voeg het fruit uit het blik (of vers diepvries fruit) toe aan de kan. Zorg dat de sangria bij serveren goed koud is en voeg eventueel wat extra ijsklontjes toe.

 

 



Liesenlien's couscous salade

Op zoek naar een gezonde en hele makkelijke maaltijd?! Dan is deze salade geschikt. Binnen 15 minuten staat deze salade op tafel!

 

Ingrediënten voor 5 personen: 

  • 300 gram dolkoren couscous
  • 150 gram feta
  • 400 gram verse spinazie
  • 5 gekookte en geschilde bietjes
  • 2 rode uien
  • 3 handjes decaan notn
  • Olijfolie om in te bakken
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • Paar takjes verse munt

 

Bereidingswijze:

Kook het water voor de couscous.Snij de rode uit en bak deze kort in olijfolie. Snij de bietjes in kleine stukjes. Giet vervolgens het gekookte water bij de couscous en laten dit even staan. Op de verpakking van de couscous staat welke verhouding water je moet gebruiken. Doe de Griekse yoghurt in een bakje en meng met de fijngesneden munt. Doe de couscous, rode uit, fijngesneden feta en bieten in een kom en voilà! Jouw gezonde maaltijd in maar 15 minuten.

 

Serveer de maaltijd als volgt: Begin met een laag verse spinazie en schep het couscous mengsel hier bovenop. Vervolgens wat van de pecannootjesen afsluiten met de Griekse yoghurt.

 

Eetsmakelijk!

 

 



Liesenlien's aardbeientiramisu

Eigenlijk eten wij helemaal niet zo vaak een toetje, maar als we het doen, doen we het ook goed natuurlijk! Vandaar dat wij deze aardbeientiramisu bedachten. Easy, lekker en ook nog eens redelijk gezond! 

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 300 gram aardbeien
  • 250 gram magere kwark
  • 250 gram mascarpone
  • 8 speculaasjes
  • 10 lange vingers (volkoren) 

 

Bereiding:

  • Kies een bakje / ovenschaaltje en leg de speculaasjes verdeeld over de bodem hierin
  • Was en snij de aardbeien in stukjes
  • Mix de kwark, mascarpone en de helft van de aardbeien door elkaar
  • Gooi de helft van deze mix boven op de speculaas
  • Leg hier een laagje lange vingers overheen tot alles bedekt is
  • Voeg hier de overige helft van de mix aan toe
  • Leg de overgebleven aardbeien on top! 
  • Laat het geheel +- 2 uur in de koelkast opstijven 

Eetsmakelijk!
 

Variatietips: 

- Wil je het liever iets gezonder? Laat dan de mascarpone achterwege

- Kies voor volkoren lange vingers

 



Lisa's bananenbrood

Bananenbrood, misschien heb je er al eens van gehoord? Het is een typische snack die niet zo bekend is in Europa, maar wel in veel landen daarbuiten. De naam zegt het al, het is een brood gemaakt met banaan, dit maakt het een zoetig brood wat meer weggeeft van cake en dus ideaal is als snack maar ook als maaltijd! Deze versie is gemaakt met havermout, walnoten en dadels. Havermout is natuurlijk vrij goedkoop en desondanks dat het wel gluten bevat heeft het een lage Glycemische Index waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Om het brood vrij te houden van geraffineerde suikers heb ik dadels gebruikt om hem nog zoeter te maken. Om het brood ook nog eens rijk te maken aan proteïne heb ik er 2 scheppen whey poeder aan toegevoegd, maar dit is natuurlijk optioneel!

 

Recept:

  • 3 rijpe bananen (ongeveer 350 gram)
  • 3 eieren
  • 8 dadels
  • 130 gram havermoutmeel (dit kan je kopen, of je havermout even door de blender halen)
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 2 scheppen whey eiwit poeder vanille
  • 3 theelepels kaneel
  • Een handje vol kleingemaakte walnoten

 

Verwarm de oven op 180 graden hetelucht. Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Meng de eieren, dadels en bananen samen in een blender en voeg deze hierna toe aan het drioge mengsel. Meng het geheel zodat de klontjes verdwijnen. Voeg hierna de walnoten toe en giet het beslag in een cakevorm. Bak af voor ongeveer 30 minuten.

Het recept is lekker simpel en basic. In plaats van walnoten kan je ook gedroogd fruit of stukjes chocolade toevoegen. Zonder toevoegingen is het bovendien ook erg lekker! Door de havermout is het brood enorm geschikt om als ontbijt te eten en het gaat ook super makkelijk mee naar het werk. Nog een kleine extra tip, smeer er eens een laagje natuurlijk pindakaas overheen, jammie! 

 

 

 



Lisa's Skyr kwarktaart

Wanneer je veel aan sport doet is het soms lastig om op de dag voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel van de spieren en bevorderen ook het afvallen omdat je er langer vol van zit. Om deze reden ben ik sinds een aantal maanden helemaal verslingerd aan Arla Skyr: een Finse yoghurt die romig en vol is als kwark, maar laag is in vetten en bijzonder hoog in eiwitten. Ik eet het als ontbijt, snack of als taart en het recept voor deze gezonde taart deel ik vandaag met jullie! 

Recept:

  • 125 gram havermout
  • 20 gram kokosolie
  • 140 gram dadels
  • 750 gram Skyr Cranberry Framboos
  • 3 blaadjes gelatine (Ik heb de Dr. Oetker gebruikt)
Neem een kleine springvorm van 18 cm en bekleed de onderkant met bakpapier. Laat de gelatineblaadjes een voor een 5 minuten weken in koud water. Wil je extra snel klaar zijn, zet dan 3 kleine bakjes water neer, dan ben je in 5 minuten klaar! Maal de havermout tot meel in een blender en zet daarna over in een grote schaal. Doe ook de dadels in de blender. Meng de havermout met de dadels en de kokosolie met je handen tot een soort 'deegbal'. Krijg je geen bal? Neem dan nog een likje kokosolie totdat het wel aan elkaar blijft plakken. Hierna kan je het deeg platdrukken op de bodem van de springvorm. Schep een paar lepels Skyr in een steelpannetje en verwarm deze. Laat hierna 1 voor 1 de gelatineblaadjes oplossen in de Skyr. Giet daarna het gelatine-Skyrmengsel weer terug bij de rest van de koude Skyr. Zorg dat je het mengsel niet te heet maakt, dan gaat de boel namelijk schiften en dat zal zonde zijn. Wanneer alles gemengd is kan het bovenop de bodem. Laat het 3 à 4 uur in de koelkast laten opstijven voordat je het aansnijdt. 

Je kan de taart eten als ontbijt, lunch of gewoon als tussendoortje! 

 



Lisa's bananenpannenkoekjes

Heb je dat ook wel eens gehad? Dat als je Amerikaanse series keek dat je dacht, waarom eten deze mensen pannenkoeken voor ontbijt? Ik bedoel, pannenkoeken voor ontbijt.. hoe komen ze erop! Ontbijten met American pancakes is misschien wel het slechtste idee ooit, deze gluten, suiker en koolhydraat bommen zullen je de rest van de dag vooral nog meer trek opleveren. Gelukkig zijn er ook gezonde varianten op deze pannenkoekjes, en dat vind ik dan wel weer een goed idee. Op mijn Instagram zijn veel pannenkoeken torentjes te vinden, kleurrijk versierd met fruit, noten en superfoods. Ze zijn het perfecte ontbijt voor een lange duurloop of op een luie zondag. Daarom deel ik met liefde het recept met jullie.

 

Recept (1 hele grote toren):

       •   2 bananen

       •   1 ei

       •   2 eiwitten

       •   4 lepels havermout

       •   Fruit naar keuze

       •   Noten naar keuze

       •   Kokosolie

 

Meng 1 1/2 banaan, de eieren en de havermout in een blender. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met een beetje kokosolie. Als de pan opgewarmd is kan je het pannenkoekenbeslag erin gieten, in een middelgrote pan kan je ongeveer 3 pannenkoeken tegelijk bakken. Wanneer de pannenkoeken aan de onderkant bruin kleuren kan je ze omdraaien, ze worden niet compleet droog aan de bovenkant zoals een normale pannenkoek, wanneer je hierop wacht is de onderkant waarschijnlijk verbrand. Iedere pan en ieder fornuis is anders dus het heeft een beetje oefening nodig. Herhaal dit tot het beslag op is en versier de toren met fruit, noten en superfoods. Soms doe ik er ook nog wat honing of pindakaas overheen. Dit recept is echt heerlijk, maar wees je bewust dat deze portie in totaal redelijk wat calorieën telt. Eet het dus niet iedere dag;)

 



Lisa's zoete aardappelfrieten

FRIETJES! Oh wie houdt er nou niet van. Of je nu 6 bent of 60, iedereen lust wel een lekker frietje op zijn tijd. Lekker veel zout erop, dikke klodder mayonaise: puur genieten op z'n Hollands! Ik moet eerlijk toegeven, zo rond mijn 16e at ik dagelijks patat.. het was toen nog zo dat je puber was en in de groei en op een of andere magische manier alles kon eten wat je wilde. Helaas was dit op mijn 18e snel voorbij. Hedendaags eet ik nog steeds wel eens friet, maar geen snackbar variant. Ik maak mijn eigen frieten met zoete aardappel, zo geniet ik toch zeker 2 x per week van friet, zonder schuldgevoel. Zoete aardappels zijn eigenlijk geen aardappels maar zijn familie van de bataat. Ze zitten boordevol complexe koolhydraten die je een verzadigd gevoel geven, de lage Glysemische Index houdt de bloedsuikerspiegel stabiel, daarnaast zit het vol vitamine C en vitamine B6.

 

Recept (2 personen):

•   4 grote zoete aardappels

•   2 eetlepels extra vierge olijfolie

•   1 eetlepel gedroogde oregano

•   1 eetlepel himalaya zeezout

•   3 eetlepels vers tijm

  

Verwarm de oven op 175 graden hetelucht. Was de aardappels en snij ze in frieten. Ze kunnen zowel met als zonder schil, maar ikzelf vind het schilletje wel lekker. Sommige zeggen dat als je de aardappels een uur in ijskoud water laat weken ze dan knapperiger worden, maar aangezien de aardappels al 40 minuten in de oven moeten en ik geen 2 uur de tijd heb om te koken zorg ik altijd dat ik ze goed omhul in het olijfolie en kruidenmengsel, zo worden ze naar mijn mening knapperig genoeg. Verspreid de frietjes over een bakplaat en bak 20 minuten, draai hierna de frietjes om en bak nog eens 20 minuten. Hierna zijn ze klaar om te eten.

 

Eet smakelijk!

 



Lieselien's kipsalon

Af en toe zin om iets ontzettends slechts te eten, iedereen heeft daar wel eens last van, toch? (Of niet!?) Dat hadden wij ook op de dag dat we deze healthy kapsalon bedachten. Na een eindeloze discussie over wat we nou wel niet zouden eten kwamen we met dit TOP plan! Kapsalon maar dan gezond. Het resultaat mag er zeker wezen en daarom hopen wij ook dat jullie er net zo van genieten als dat wij doen!!! 

 

Ingrediënten (voor 2 bakjes):

  • 2 zoete aardappelen
  • 400 gram kipshoarma
  • 1 komkommer
  • 1 avocado 
  • 3 tomaten
  • 2 puntpaprika's 
  • 4 bosuitjes
  • 100 gram magere yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • dille
  • koriander
  • zakje geraspte 30+ kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de zoete aardappelen gaar en snij deze in de vorm van frietjes als deze gaar zijn. Bak deze met een beetje olijfolie. Bak intussen de kipshoarma in olijfolie gaar. Snij alle groenten (komkommer, tomaat, paprika, avocado) in stukjes.Bak de tomaat, bosui en paprika kort met de kip mee. Vul 2 kleine ovenschaaltjes met als eerste de zoete aardappel met daar bovenop het kip-tomaat-bosui-paprika mengsel. Strooi de geraspte kaas erover heen en zet het geheel ongeveer een kwartier in de oven. Bereid intussen het knoflooksausje. Neem 100 gram yoghurt in een schaaltje. Voeg hier de knoflook en een beetje bosui aan toe. Breng op smaak met koriander en dille! Garneer tenslotte de kapsalon met ijsbergsla, komkommer, tomaat en avocado! Voeg een lepel knoflooksaus toe

 

EETSMAKELIJK!!!

 

 



Lisa's tortizza

Soms kan je dagenlang gezond eten maar heb je toch zin in iets 'slechts'. De verleiding kan dan groot zijn om een patatje te halen of een lekkere grote pizza. En desondanks dat een patatje op z'n tijd helemaal niet slecht is deel ik vandaag een recept waarmee ik laat zien dat je het gevoel van zondigen kan verhelpen zonder echt te zondigen! Vandaag deel ik namelijk een recept voor tortizza, de gezonde variant van pizza. 

 

Recept Tortizza (2 stuks):

•   4 volkoren tortilla wraps

•   1 pakje passata di pommodoro

•   2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden

•   1 bol echte buffelmozarella

•   1 ui  

•   10 champignons

•   4 plakjes Parmaham

•   2 handjes geraspte 30+ kaas

•   2 handjes rucola salade

 

Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht. Neem 2 van de wraps en plak deze op elkaar door de randjes nat te maken en tegen elkaar aan te duwen, doe dit ook met de andere 2. Meng vervolgens de passata met de kruiden en verdeel deze over de wraps. Snij de ui in ringen en de champignons in plakjes en verdeel ook deze over de wraps. Maak de tortizza’s af met stukjes mozzarella, de plakjes Parmaham en uiteindelijk de geraspte kaas. Bak in de oven voor ongeveer 10 a 15 minuten. Garneer de tortizza’s met rucola sla en genieten maar.

De ingrediënten kunnen natuurlijk helemaal zelf gekozen worden dus elke variant is mogelijk!

Extra Tip: De wraps zijn vaak verpakt per 8 stuks. De overige wraps kan je goed bewaren in de vriezer door ze onafhankelijk in te pakken met aluminiumfolie!

 

Eet smakelijk!